Starlightplanet
υγεία

Από πού προέρχονται οι κιρσοί και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Διαφήμιση

Τι είναι οι κιρσοί
Οι κιρσοί, τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά, ονομάζονται κιρσοί. Πρόκειται για ένα είδος χρόνιας νόσου των υποδόριων φλεβών, κατά την οποία διευρύνονται και συστρέφονται. Εμφανίζεται συχνότερα στις επιφανειακές φλέβες των ποδιών, επειδή σε όρθια θέση υπάρχει αυξημένη πίεση σε όλες τις φλέβες του κάτω μισού του κορμού.

Από πού προέρχονται οι κιρσοί
Κανονικά, το αίμα, που ενισχύεται από τη συστολή των μυών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ρέει προς τα πάνω μέσω των φλεβών – προς την καρδιά και τους πνεύμονες. Ωστόσο, η βαρύτητα δεν έχει ακυρωθεί: όταν καθόμαστε, στεκόμαστε ή περπατάμε, η βαρύτητα αναγκάζει το αίμα να ρέει προς τα κάτω. Προκειμένου να αποτραπεί η κίνηση προς τα πίσω υπάρχουν ειδικά προστατευτικά – βαλβίδες – στις φλέβες. Ανοίγουν εύκολα προς την κατεύθυνση της υγιούς ροής του αίματος. Και κλείνουν αν το υγρό προσπαθήσει να ρέει προς τα κάτω.

Αλλά αν οι βαλβίδες χαλαρώσουν για κάποιο λόγο, δεν κλείνουν εντελώς. Το αίμα επιτρέπεται να ρέει μέσα από τις φλέβες. Η ποσότητα του υγρού στην περιοχή μεταξύ των δύο βαλβίδων αυξάνεται και τα τοιχώματα του αγγείου αναγκάζονται να τεντωθούν για να φιλοξενήσουν τον αυξημένο όγκο αίματος. Αυτό προκαλεί τη διαστολή της φλέβας.

Ποιος παθαίνει κιρσούς
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών:

Κληρονομικότητα. Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει κιρσούς, οι πιθανότητες να τους αναπτύξετε εσείς είναι πολύ αυξημένες.
Το φύλο. Οι ορμόνες του γυναικείου φύλου αποδυναμώνουν τα φλεβικά τοιχώματα, μειώνοντας τον τόνο τους και οδηγώντας σε κιρσούς. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά κάνουν το ίδιο.
Εγκυμοσύνη. Απαιτείται περισσότερο αίμα για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της εξέλιξης του εμβρύου. Ως εκ τούτου, το φορτίο στις φλέβες των κάτω άκρων αυξάνεται.
Υπερβολικό βάρος. Δημιουργεί πρόσθετο φορτίο στις φλέβες.
Ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου, η ελαστικότητα των φλεβικών τοιχωμάτων επιδεινώνεται και οι βαλβίδες φθείρονται. Έτσι δεν μπορούν πλέον να επιτελέσουν τη λειτουργία τους. Οι φλέβες διαστέλλονται, οι βαλβίδες αφήνουν το αίμα να ξαναμπεί και αναπτύσσονται κιρσοί.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η φύση της εργασίας. Οι κινήσεις, οι συσπάσεις των μυών των ποδιών βοηθούν στην άντληση του αίματος. Επομένως, με λιγότερη δραστηριότητα αυξάνεται ο κίνδυνος κιρσών.
Οι κίνδυνοι των κιρσών
Κατά κανόνα, στο αρχικό στάδιο δεν είναι τίποτα. Αλλά ένα άτομο μπορεί να ανησυχεί για αισθητικές ατέλειες και για τα συμπτώματα που είναι τυπικά για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: πρήξιμο, βάρος στα πόδια και, σπανιότερα, νυχτερινές κράμπες ή γρήγορη κόπωση από το περπάτημα. Όλα αυτά, φυσικά, μειώνουν την ποιότητα ζωής.

 

Διαφήμιση

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι είναι η κρεατινίνη και πόσο φυσιολογική πρέπει να είναι

Τρύφων Φωτήλη

Γιατί είναι αυξημένα τα λευκά αιμοσφαίρια και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό

Τρύφων Φωτήλη

Γιατί το μήλο του Αδάμ και αν οι γυναίκες το έχουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή d