Starlightplanet
υγεία

Γιατί πονάει η δεξιά πλευρά και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό

Διαφήμιση

Οποιοσδήποτε πόνος στη δεξιά πλευρά είναι λόγος να επισκεφθείτε γιατρό: πάρα πολλές σοβαρές ασθένειες μπορεί να σχετίζονται με αυτόν. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, μπορείτε να μαντέψετε την πηγή του πόνου από τη θέση των οργάνων. Αλλά δεν θα γνωρίζετε και μόνοι σας την ακριβή αιτία: μερικές φορές πονάει σε ένα σημείο, αλλά είναι σε ένα άλλο.

Μόνο ένας γιατρός μπορεί να σας πει τι προκαλεί τον πόνο στη δεξιά πλευρά σας. Υπάρχουν η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, το ανιούσα κόλον και το συκώτι. Οπότε θα πρέπει ούτως ή άλλως να εξεταστείτε, ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι είναι κάτι σοβαρό.

Γιατί πονάει η δεξιά πλευρά σας;
1. Σκωληκοειδίτιδα
Έτσι ονομάζεται η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, της μικρής απόφυσης του παχέος εντέρου. Το πρώτο σημάδι της σκωληκοειδίτιδας είναι ένας αμβλύς πόνος κοντά στον ομφαλό ή στο άνω μέρος της κοιλιάς που κατεβαίνει κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του και γίνεται οξύς.

Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια όρεξης και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στους 37-39 °C, ναυτία και εμετό και φούσκωμα.

Τι πρέπει να κάνετε
Η ιατρική φροντίδα και η χειρουργική επέμβαση είναι επείγον ιατρικό περιστατικό. Πηγαίνετε λοιπόν αμέσως στο νοσοκομείο και επισκεφθείτε έναν χειρουργό ή καλέστε ασθενοφόρο.

Η σκωληκοειδής απόφυση θα αφαιρεθεί, πιθανότατα λαπαροσκοπικά, μέσω μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα.
Οι επιστήμονες δεν έχουν πειστικές αποδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις της σκωληκοειδεκτομής (αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης) στην ανθρώπινη υγεία. Είναι πολύ χειρότερο να μην γίνει η επέμβαση, διότι η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σκάσει. Τότε θα εμφανιστεί περιτονίτιδα – φλεγμονή του ιστού που καλύπτει τα περισσότερα όργανα της κοιλιάς.

2. Χολόλιθοι στη χοληδόχο κύστη
Όταν υπάρχουν χολόλιθοι στη χοληδόχο κύστη, μπορεί να αισθανθούμε έναν ξαφνικό και ραγδαία αυξανόμενο πόνο στην επάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, κάτω από το στήθος, στην πλάτη μεταξύ των ωμοπλάτων και ακόμη και στον δεξιό ώμο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία ή εμετός.

Η διάρκεια του πόνου ποικίλλει από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες.

Τι να κάνετε
Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει είτε να απευθυνθείτε αμέσως σε έναν γενικό ιατρό είτε να καλέσετε ασθενοφόρο. Οι πέτρες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της χοληδόχου κύστης – χολοκυστίτιδα, απόφραξη του παγκρεατικού πόρου και, κατά συνέπεια, παγκρεατίτιδα.
Οι συχνές κρίσεις κολικών αποτελούν ένδειξη για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται χολοκυστεκτομή. Πραγματοποιείται συνήθως μέσω μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα.

Σε πρώιμο στάδιο, όταν οι πέτρες είναι ακόμη μικρές, μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα για τη διάλυσή τους.

3. Πέτρες στα νεφρά
Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικό και βασανιστικό πόνο στο κάτω και στο πλάι της κοιλιάς, αλλά συχνότερα στην πίσω πλευρά. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται και να χειροτερεύει- μπορεί να εξαπλωθεί στη βουβωνική χώρα και να συνοδεύεται από επώδυνη ούρηση.

Τι πρέπει να κάνετε
Ένας ουρολόγος θα μπορέσει να σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα, γι’ αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε κατευθείαν σε αυτόν. Για τις μικρές πέτρες θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα.

Ο έντονος πόνος και οι μεγάλες πέτρες στα νεφρά μπορεί να απαιτήσουν νοσηλεία και χειρουργική επέμβαση.

4. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή φούσκωμα
Τα αέρια που συσσωρεύονται στο έντερο τεντώνουν τα τοιχώματα του εντέρου και προκαλούν πόνο σε διάφορα σημεία του στομάχου, συμπεριλαμβανομένης της δεξιάς πλευράς.

Αυτό συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Η διαφορά είναι ότι αν και μπορείτε να προσπαθήσετε να διορθώσετε το φούσκωμα με τη διατροφή, το IBS είναι χρόνιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έρχεται και θα φεύγει.

Τι πρέπει να κάνετε
Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει διάφορες ομάδες φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων – θα τα επιλέξει ξεχωριστά. Μερικές φορές συνιστάται μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP.

 

Διαφήμιση

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι να κάνετε τώρα για να αποφύγετε τις εποχικές αλλεργίες

Τρύφων Φωτήλη

Πώς να θεραπεύσετε το βήχα

Τρύφων Φωτήλη

Τι είναι η κρεατινίνη και πόσο φυσιολογική πρέπει να είναι

Τρύφων Φωτήλη

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή d